Is anybody else experiencing issues with the Mac Mini (2018) and MacOS Mojave 10.14.3? I’m using a USB Corsair mouse plugged into one of the Mini’s two USB-A ports. I’m using FileVault (naturally) and therefore need to authenticate before I’m able to boot the machine.

ALAS!

If you have multiple accounts, you’re expected to select one, then enter the account password to unlock the machine and it boots. But in this case, the Corsair mouse in the USB-A port doesn’t work. It has power going to it, but MacOS does nothing with it. The pointer sits there stationery. If I boot into recovery mode, the mouse works fine.

Update: Yes, if I use an Apple Magic Mouse 2 via Bluetooth, the mouse pointer moves during the account selection process. It suggests that Mojave 10.14.3 has a pre-boot USB bug.

But I’ve also noticed that while the mouse usually works after booting into MacOS Mojave 10.14.3, occasionally it doesn’t work unless I unplug the mouse and plug it back in again.

I struggled to use the Bluetooth keyboard (an Apple Magic Keyboard no less – 2nd generation) during this process. It’s not immediately obvious how to switch between the accounts using the keyboard alone (update: ruddy obvious, really – use the cursor keys). One account and you’re presented with a password entry box- fine.

Also fed up with MacOS switching display arrangement around. I’ve had to take measures to ensure that the displays are plugged in (when looking at the back of the machine, L = left monitor, R = right monitor in USB-C port order). Mojave does not seem to remember the order otherwise.

To remind myself when plugging in the display cables in the right order because MacOS Mojave has trouble remembering position

I’m going to try my own Apple Bluetooth mouse tomorrow to see if that makes any difference during pre-boot. But I’m convinced this is a software bug that Apple need to fix rather than it being some kind of hardware issue.